tisdag 30 september 2008

Bok och baguette

Vi som arbetar på biblioteken i Nynäshamn var i Göteborg under torsdagen och fredagan förra veckan. (Bok och biblioteksmässan.) Vi åkte hyrd buss, lyx, och under resan dit och hem läste jag boken Från mörker till ljus /2008 av Baby Halder. Den är översatt till flera olika språk och nu också till svenska. När hon börjar skriva är det på uppmaning av sin arbetsgivare som av en slump upptäcker att hon kan läsa och skriva. Hon är då ca 20 år gammal, har tre barn varav de två yngsta bor tillsammans med henne i det rum hon tilldelats i familjens hus där hon arbetar som tjänsteflicka. Hon berättar sin historia utan någon som helst sentimentalitet. Allt det sorgliga och hemska hon upplevt under sin tid som liten flicka. Innan hon ens hinner bli ung blir hon bortgift, tolv år gammal. Hon försöker stanna kvar hos sin man då hon vet att han har sin rätt att göra med henne vad han vill. Men en dag brister det och hon kan inte bli kvar. Det som gör boken till en stark läsupplevelse är hennes mod och kraft att bryta sig loss. Viljan att leva och att klara sig själv. Jag kunde inte låta bli att läsa ur denna bok idag under vår "Bok och baguette". Självklart blev den utlånad direkt.

måndag 29 september 2008

fredag 19 september 2008

Biscotti

En alldeles ny bok som jag bara inte kan låta bli att låna över helgen är denna, Biscotti /2008 av Cheryl Lindblad. Dessa italienska skorpor/kakor är mina absoluta favoriterkakor. Här hittar jag recept på de vanligaste Biscotti di Prato, dom med mandel och hasselnötter. Men här finns också fler med annorlunda kryddning. Varför inte cheddar- och permesan eller espressobiscotti med citron. Inte verkar de så svårt att baka dem heller. Jag ska göra ett försök med Biscotti di Prato.

torsdag 18 september 2008

Bok och baguette

I tisdags läste jag en novell ur boken Brorsan är mätt /2007 av Mirja Unge. Det var en spännande högläsning då jag inte visste om jag skulle hitta hennes alldeles speciella språkrytm.
Jag hade svårt att hitta den i början när jag läste hennes noveller tyst, men efter ett tag var det som om hennes ord bara rann i en strid ström. Hennes noveller handlar om en ung kvinna, ofta om hennes far eller hennes tidiga upplevelser som liten eller ung. Tonen är dyster, det lyser ingen Sörgårdslycka här inte. Jag har inte läst någon av hennes romaner men har nu förstått att jag bara måste!

måndag 15 september 2008

There will be blood

Filmen There will be blood /2007 kom till biblioteket förra veckan. Daniel Day-Lewis fick en Oscar för bästa manliga huvudroll som oljebaronen Daniel Plainview. Han gör en helt syverän rolltolkning. Detta är en lång film 2h och 30 min men med en sådan intensitet så tiden flyger iväg. Daniel Plainview börjar sin karriär som oljeexploatör under usla förhållanden. Han är dessutom ensamstående pappa till en liten son. Plainview lever i sekelskiftets Amerika där drömmar om rikedom och framgång kan få sitt utlopp på bekostnad av andra. När Plainview kommer över ett oljerikt landområde i södra Kalifornien kolliderar hans matkbegär med religionsivrare i Tredje Uppenbarelsens kyrka. Han sluter förbund med djävulen skulle man kunna säga genom att ingå i församlingen. Han backar inte för att utnyttja och utesluta sin son ur sitt liv eller att begå mord. Hans begär efter makt och rikedom gör honom till en förgrämd cynisk människa och detta kan inte sluta annat än i tragedi och förlust Detta är en stor episk berättelse om en människas goda och onda sidor och ett samhälle som bygger på erövra eller att erövras.


söndag 14 september 2008

Detektivbyrån

Detektivbyrån har alldeles nyligen släppt sin första skiva, Wermland /2008. Gruppen bildades 2005 och de spelar bara instrumentalt. De tre orkestermedlemmarna kommer alla från Värmland. Jag blir glad när jag lyssnar till deras musik, det är lite saga och cirkus över det hela.
Här kan du lyssna till låten Camping. Deras CD finns att låna på biblioteket.

Den mörka ängeln

Ja, det gick som ett rinnande vatten att ta sig igenom Mari Jungsteds senaste deckare Den mörka ängeln /2008. Och vad fick jag ut av det, ingenting. Jo just det en stunds avkoppling.

lördag 13 september 2008

Lördag övergår snart till söndag

Dopet gick bra och mitt barnbarn har nu fått sitt namn, Molly-Mikaela-Signe. Inte så dumt på en så vacker liten flicka! När prästen införlivade henne i Svenska kyrkan vinkade hon till gästerna.

fredag 12 september 2008

En ovanligt lycklig fredagskväll

Min son Olle börjar bli stor! Ikväll har han varit i Stockholm med vänner, ätit ute och varit på bio. Själv lyssnar jag just nu till en ny skiva, Detektivbyrån, återkommer till den. Jag har sett en film, There will be blood, återkommer till den också. Imorgon ska jag på dop. Min stora sons yngsta dotter ska döpas, till Molly-Signe! Tänk en liten ny Signe! Jag kan inte annat än känna lite lycka. Här kan ni se mig, Signe-Helen. Jag ser faktiskt ut ungefär så här nu också 50 år senare. God natt, jag känner mig glad, just nu!

torsdag 11 september 2008

Elva

Ut åker Elva /2008 av Arne Dahl. Jag har läst en tredjedel men ger nu upp. Den är uppbyggd som många av Arne Dahls tidigare böcker, vi besöker alla deltagarna i A-gruppen, i deras olika liv för att hämta in dem. De ska samlas till en återträff flera år efter att de splittrades som grupp. Det känns tyvärr alltför upplagt och det drama som inleder boken, på musketörernas tid, är inte tillräckligt spännande och tidsenligt för att få mig att vilja veta slutet, för det är den gåtan som A-gruppen ska lösa, tror jag. Tyvärr Arne men kanske jag återkommer till din bok vid ett annat tillfälle. Jag beger mig i stället till Gotland och Mari Jungstedts roman Den mörka ängeln /2008. Nu behöver jag inte tänka alls, hennes upplägg är, mordet först och sedan fem sidor, nytt kapitel, och nya fem sidor, nytt kapitel och nya fem sidor. Det känns så tryggt och lätt. Hennes språk är också enkelt och smidigt, jag bara flyter med och efter varje kapitel kan jag glömma allt jag läst.

The ocean and me

Sophie Zelmani kommer nu med ett nytt album, The ocean and me /2008. Lugnt, harmoniskt, mysigt, skönt är det. Inga stormar här inte. Jag gillar henne och har alltid gjort. Detta album ska få leva med i min tillvaro under helgen. Det ser jag fram emot.

söndag 7 september 2008

Klanerna i Palos Verdes

Detta är en av de absolut bästa böcker jag läst och det nu i helgen, Klanerna i Palos Verdes /2003 av Joy Nicholson. Har vi verkligen haft den på biblioteket sedan 2003, det måste jag kolla upp. Detta är hennes debut men jag hoppas verkligen få läsa mer av henne. En fantastisk trovärdig berättelse om en familj och samhälle i sönderfall. Den högt välsedde och kompetenta hjärtkirurgen lämnar sin fru och sina barn för en vackrare yngre förmåga. Han lämnar också sina två barn, tvillingar, en son och en dotter. Modern är bitter och väljer att hämnas och tar sin son till hjälp. Dottern förskjuts som den intrigerande och självständiga som inte tar parti för sin mor. Palos Verdes är ett samhälle i södra Karlifornien där bara rika kan ta sig in och leva. Deras samhälle skyddas av murar där intrång från "vanliga" inte är möjligt. Från första sidan förstår man att en fullständig katastrof är i antågande. Att var fjorton, att vara flicka eller pojke, där förväntningar och krav är osinliga, det är igenkännigsbart. Det här är en så bra bok så jag slår kullerbyttor och får ångest och gråter floder!

En helt vanlig helg

En helt vanlig helg innebär ständig stridsberedskap. Att leva tillsammans med en snart 15-årig son kan vara ett rent helvete. Ilska avlöser glädje, ensamhet avlöses med kamrater och aktiviteter och när energin fått sitt utlopp kommer ilskan tillbaka. Jag vet aldrig hur dagarna kommer att gestalta sig. Men det kan också vara fantastiskt med en 15-årig son, men det är mer sällan än ofta.
Slut på självömkan, jag har en fantastik underbar son!!!

fredag 5 september 2008

Bokcirkeln

Vi tråcklar oss vidare i vår bokcirkel här på biblioteket. Hur vi läser och tar emot en text beror ju bevisligen på i vilken situation eller fas i livet vi befinner oss i. För en av cirkeldeltagarna blev den poetiska början som en väckarklocka. Detta är magiskt när några få rader kan få oss att stanna upp och börja fundera över de otroliga möjligheter vi faktiskt har att välja väg här i livet. I inledningen till boken Sonat till Miriam uttrycker sig huvudpersonen tillika kompositören Adam Anker så här:
"Jag kommer ihåg tystnaden också. Den selektiva tystnaden innan, och den totala tystnaden som kom efteråt. Tystnaden lades på mig från första början och jag levde med den tills den blev en del av mig."

onsdag 3 september 2008

Fyrväktaren

Jag lämnar Jeanette Winterson och hennes författarskap. Klarar inte av hennes oraka berättarstil hur konstnärligt det än är.

tisdag 2 september 2008

Bok och Baguette

Premiären är över och jag kan andas ut. Det gick bra. Jag läste novellen Doll: en romans i Mississippi, ur Joyce Carol Oates novellsamling Vredens änglar /2008. Detta är en aktivitet som vi börjat med nu i höst, tisdagar, jämna veckor, lunchtid = högläsning. Folkets hus har också denna vecka börjat sälja soppa och smörgås vilket fungerade bra att ta med in på biblioteket. Det kommer inte bara vara jag som läser men troligen oftast, det kan vara en novell eller ett inledande kapitel ur en roman. Kul att kunna puffa för favoritförfattare.