måndag 15 mars 2010

Eldätaren

Nu kan vi börja snacka kriminalroman!
I helgen läste jag boken Eldätaren /2004 av Kristian Lundberg. I mitt förra inlägg påstod jag att det var min uppgift att hålla mig uppdaterad och kunnig, nu erkänner jag - jag är inte det! Jag vill förstås som många av er andra läsa Yarden /2009 av samme författare, men reservationerna år många på den boken. Kristian Lundberg tilldelades den 23 februari i år Ivar Lo:s personliga pris på 310 000 kronor för sin bok Yarden - en berättelse.
Grattis Kristian Lundberg!
För att lära känna denna för mig nya författare valde jag att läsa första delen av fem om kriminalkommisarie Nils Forsberg, Eldätaren.
Lena, nu har jag läst två böcker av de fem som handlar om polisen Nils Forsberg. Den andra delen Grindväktaren /2005 var inte lika stark som den första, Eldätaren. Kanske för på att jag vant mig vid stilen, kanske för att handlingen/intrigen inte var lika stark som i första delen. Men det här är nog bland det bästa jag läst av svensk kriminallitteratur. Detta är inte spännande, detta fängslar och ger mig en knockout, detta är en samhällsanalys på högsta nivå. Vad trött jag blir på Visby, Kalmar eller Fjällbacka, polisromaner från samhällen med ordinära poliser som löser mord, alla mer eller mindre lika varandra och som följer precis samma upplägg. I Kristian Lundbergs böcker får vi följa en polis med ett trovärdigt livsöde, en människa som känner och ser, ibland i dimmor men som går på magkänsla som söker. Vi befinner oss i Malmö, i en stad så nära Europa med alla de problem som gärna söker sig till en stad där alla internationalliteter finns. En stad som inte kan ta hand om dessa komplexa problem som uppstår då människor möts utan att mötas. De här böckerna är skrivna av en människa som levt detta liv. Jag kommer att läsa de tre följande delarna, Malmömannen, Grymhetens stad och den som inom kort kommer ut, De som ska dö, med stor vördnad/respekt.

måndag 8 mars 2010

Julie & Julia

Ytterligare en ny film till biblioteket, Julie & Julia /2009 i regi av Nora Ephron. Jag såg den igår kväll och det är den roligaste film jag sett på riktigt länge! Filmen är uppbyggd kring två historier. En kring Julia Child som skrev den berömda kokboken The french chef cookbook /1968, Paul Child har gjort illustrationer och fotograferat. Nora Ephron har skrivit manus efter Julia Childs bok My life in France och Julie Powells bok Julie and Julia; my year of cooking dangerously /2006. Meryl Streep gör nog här, i mitt tycke, sin bästa roll hitills som Julia Child, det är hon som gör hela filmen, hennes man Paul Child spelas av Stanley Tucci. Vi befinner oss i Paris och Marseille på 50-talet.
I den andra historien får vi följa Julie som beslutar sig för att laga alla de 524 recepten på 365 dagar. Hon skriver om detta på sin blogg 2002.

Jag hittade intressant information på Wikipedia:
"On August 18, 2004, a documentary filmed during her lifetime premiered. Produced by WGBH, the one-hour feature, Julia Child! America's Favorite Chef, was aired as the first episode of the 18th season of the PBS series American Masters. The film combined archive footage of Child with current footage from those who influenced and were influenced by her life and work. In August 2002, Julie Powell started documenting online her daily experiences cooking each of the 524 recipes in Child's Mastering the Art of French Cooking. Powell later rewrote the blog, "The Julie/Julia Project," into a memoir, Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen (Little, Brown, 2005), the paperback version of which was retitled Julie and Julia: My Year of Cooking Dangerously (Back Bay Books, 2006). Julia Child noted that she was not impressed with Powell's endeavor, saying, "I don't think she's a serious cook." Nora Ephron wrote the screenplay for the film Julie & Julia, which she adapted from Child's memoir My Life in France and from Julie Powell's memoir. The film, directed by Ephron, was released on August 7, 2009 with Meryl Streep playing Child. Streep's performance has been nominated for numerous awards, winning the Golden Globe for Best Actress in a Leading Role in a Musical or Comedy."

Om du kommer att titta på filmtrailern nedan så tar det ca 20 sekunder innan den kommer igång.

söndag 7 mars 2010

Svinajakten

Varför läste jag nu Svinajakten /2009 av Anna Bovaller. Jo av den enkla anledningen att hennes andra bok Svärmaren /2010 kommer till biblioteket vilken dag som helst. Dessutom tycker jag om att läsa deckare och det gäller ju i mitt yrke att hålla sig uppdaterad. Tyvärr måste jag nog ändå göra er besvikna, detta var ingen höjdare. Inget nytt under solen så att säga. Mycket lättläst och en stunds avkoppling dock, inget fel i det och jag kommer att rekommendera den till våra låntagare men med ett litet men. Det har jag nu lärt mig genom att följa Let´s dance att man faktiskt alltid har med det där lilla men...
Huvudpersonen här är jurist, Petra Wester, hon blir indragen i en bouppteckning då en tidigare vän och älskare, Sten Backman, dör av ett vådaskott. I Sten Backmans nytecknade testamente finns en klar önskan att just Petra ska ta hand om bouppteckningen. Petra blir indragen i intriger, dolda affärsuppgörelser och leker katt och råtta lek med poliserna på Österlen. Här finns inte tillstymmelse till politisk insikt eller samhällsanalys, inget djup eller funderingar över människors inre kaos.

fredag 5 mars 2010

Bröllopsfotografen

Ny film till biblioteket, Bröllopsfotografen /2009 i regi av Ulf Malmros. Har du inte sett denna film så gör det! En må bra film där skratt och gråt blandas i en härlig kompott. Alla är så rekorderliga och snälla i Wärmland, som det verkar. Speciellt 28-åriga Robin som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa. När fabriken i Molkom läggs ner förlorar de flesta i kommunen sina arbeten, så även Robin. Robin gör då slag i saken, köper en dunderkamera, beger sig till Stockholm för att uppfylla sin dröm om att bli fotograf. Björn Starrin gör en sanslöst bra rollprestation här. En scen som sitter kvar är när Robin under en bröllopsfotografering får en syrlig kommentar, här klär vi oss i frack, lyfter kameran mot armbågen och skjuter av en rad bilder som om kameran vore ett automatvapen. Den scenen får symbolisera filmens budskap, den så kallade klasskampen!

torsdag 4 mars 2010

Vågorna 2

Hermia, jag tror att Vågorna kommer bli en läsupplevelse för dig. Du tycker ju om poesi och VW skriver här verkligen poetiskt. Vi hade bokcirkel idag och det var bara en av oss i gruppen som nästan läst ut boken. Pelle hade kämpat, läst förordet sju gånger. Han tyckte att boken gav honom minnesbilder av egna upplevelser, upptäckte att han fann sig utomhus i sina egna bilder och fick återvända till texten med besvär. Vi var alla överens om att det här var den svåraste text vi tagit oss an. Boken innehåller avsnitt med kursiv stil, dessa partier är författarens egna, vi får följa henne under en dag i hennes liv, (tror vi), resten av texten följer sex personer från bardom till ålderdom. Vi beslutade att vi till nästa vecka läsa endast de kursiverade avsnitten och diskutera dem. Karin och jag slog på måfå upp varsin sida och lovade att utifrån texten måla varsin bild, jag hamnade på sidan 212 och Karin på sidan 194. Ja som ni förstår hade vi ett riktigt bra och roligt samtal idag.
ps
jag har för tillfället gett upp e-ljudboken jag lånat och i stället gett mig en bladvändare att läsa

måndag 1 mars 2010

Vågorna

Nu lägger jag bort Vågorna /1931 av Virginia Woolf. Den här historien övergår helt klart min intellektuella förmåga, jag förstår ingenting. Stackars min torsdagsgrupp som jag lurat på denna bok. Men man ska aldrig säga aldrig, kanske överraskar dom mig och förklarar allt om hur personerna i denna bok utvecklas och förhåller sig till varnadra. Sex barn som blir vuxna, är de en och samma person och vad gör dom egentligen. Nu har i stället lånat min första strömmande e-ljud bok via biblioteket, får se om det kan vara ett bra sätt att lyssna, tror inte det då man måste vara uppkopplad mot internet hela tiden. Vi får se, jag testar.