måndag 14 mars 2011

Fyra böcker jag inte vill glömma

att jag läst.
Först ut blir Ät mig /2010 av Agnès Desarthe, översatt från franska av förlaget Sekwa. På deras hemsida står, Sekwa förlag ger ut fransk litteratur på Svenska. Samtida, kvinnliga författare har företräde. Ät mig, är en helt underbar roman om en kvinna i 40-års åldern som efter ett trasigt liv öppnar en restaurang i Paris. Hon både bor och arbetar i en 60 kvm stor lokal. Restaurangen heter "Chez moi", hemma hos mig, där lagar hon den mest underbara mat man kan tänka sig. Hon har också en helt fantastisk förmåga att få kontakt med människor, ibland av en slump. I sin lilla restaurang har hon en bokhylla med böcker som för henne har en relation till sitt tidigare liv. Några titlar fattas och det avslöjar henne. Boken handlar om kärlek, vänskap, uppgörelse och förlåtelse.

Tracy Chevalier tar mig med till den sydengelska staden Lyne Regis. Dit blir tre systrar förflyttade från London med en liten årsinkomst som deras gifta bror håller dem med. En av huvudpersonerna är den fattiga och unga flickan Mary Anning. Hon är fossilletare, hennes fynd blir fråntagna henne eller köps av rika manliga naturvetenskapsmän. Vi befinner oss i tidigt 1800-tal. Boken har titeln Okända väsen /2010 och syftar på de ovanliga fossiler Mary Anning hittar utmed kusten. Jag njuter av Tracy Chevaliers romantiskt, historiska och berättande historier. Hon har bla skrivit Flicka med pärlörhänge.

Fortfarande Alice /2009 av Lisa Genova läser vi i mina två bokcirklar. Boken berör mig otroligt. Lisa Genova berättar om Alice Howland som får diagnosen tidig Alzheimer, hon har nyss fyllt 50 år. Hon lever i ett lyckligt äktenskap, är professor på Harvard och är mitt uppe i sin karriär. Alice upptäcker att hon börjar glömma vad hon ska föreläsa om, tappar tråden och letar i sin minnesbank som tydligt visar på svarta hål. Fantastisk är hennes tre underbara barn som älskar och finns hos henne. Hon är fortfarande Alice trots att hon efter bara ett år inte känner igen sig själv eller sina barn utan befinner sig i ett plötsligt mörker, eller förstår de budskap hon gett sig själv att utföra den dag då allt blir hopplöst.


Ytterligare en bok som berör. Så jävla förbannad blir jag över det våld och orättvisor som barn blir utsatta för. Inte bara i Indien, Mumbai där vi förs av författaren James A. Levine utan för det våld som kvinnor och barn blir utsatta för överallt i världen. James A. Levine har skrivit boken Den blå dagboken /2010. Berätaren är den unga flickan Batuk som blir såld till en bordellägare i Mumbai av sin far då hon är nio år gammal. Hon hamnar på "burarnas gata", inlåst i en liten cell. Under de korta pauser hon har då hon inte behöver baka kaka skriver hon. Hon har fått turen att lära sig läsa och skriva då hon vårdades för tbc vid sju års ålder på ett missionssjukhus. När hon vid ett tillfälle i sin cell kommer över en penna och senare en skrivbok börjar hon berätta om sitt liv, sitt dagliga arbete och sina drömmar. James A. Levine är läkare i Minnesota och har i samarbete med FOA gett ut denna bok. All roylty i USA går till International Center for missing and Exploited Children.

4 kommentarer:

Saga sa...

Tack för bra lästipps!
Kram

Den luttrade bibliotekarien sa...

Håller helt och fullt med när det gäller Tracy Chevaliers och Lisa Genovas böcker, så bra! De andra två har jag inte läst.

Mammatilltre sa...

Jaa...Signe...så gott med tips om böcker att läsa. Har läst flera av Tracy Chevalier så denna vill jag ocklså ta till mig och njuta av.
Kram

Anonym sa...

Hej Saga, hoppas du hittar någon av dem, de är ju inte helt nya och finnas inne på något bibl. i Sthlm.
Du luttrade, visst skriver Chevalier härliga böcker!
Carin,
den är riktigt bra och så där lagom lättläst, hon skriver böcker man inte glömmer.
Hälsningar
Signe