torsdag 8 oktober 2009

Borta bäst

Sitter här och känner hur luften på något konstigt vis gick ur mig. Herta Müller fick årets Nobelpris i litteratur. Det är bara att gratulera! Jag har inte läst något av henne men kommer med allra största sannolikhet att göra det. Hade hoppats på Oates...men troligen kommer hon aldrig att få priset. Hon är för ojämn och för publik. Så nu har jag sagt vad jag tror. Det är ju dock alltid roligt med litteraturpriser då de oftast öppnar ögonen för en ny författare och ett nytt författarskap

En bok som jag dock läst eller rättare sagt lyssnat till för någon vecka sedan var Borta bäst /2009 av Sara Kadefors. Sara läser själv och det gör hon bra. Sara Kadefors håller sig till det hon känner, den svenska medelklassen och de som är fångade i den. Huvudpersonen Sylvia blir tvungen eller kanske är det självvalt att lämna villan, förorten och sitt oreflekterande liv.
Hon bosätter sig under en tid i sin bil, som hon ställer i en skogsdunge straxt utanför Ikea i Kungens Kurva. Hon använder sig av alla dess faciliteter och gratiserbjudanden. Hon är en mycket naiv kvinna och hennes kommentarer och samtal med andra blir därför i mina ögon något bitska och även roliga. Jag gillar det! Jag gillar också hennes utveckling och hennes tro på att kunna återvända till villan och livet i förorten, vilket ju inte går, då hon under resans gång utvecklats till att bli en helt annan Sylvia. Jag gillar också titeln på boken, det är inte alltid som det är bäst hemma.
Rekommenderas!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag drömmer fortfarande om den dag Oates får nobelpriset, men som du skriver så är hon för ojämn, publik, men Doris Lessing fick ju det, så jag fortsätter att hoppas.

Anonym sa...

Lena, bra då är vi i alla fall två!
Signe

saga sa...

hej! vad kul att du är tillbaka!! blev jättebesviken när jag läste att du skulle pausa. den boken har jag tänkt läsa, gillade hennes förra, så bra att du påminde mig! hoppas den finns på biblan här!
ses snart! kram

Anonym sa...

Saga, den finns!
det ska bli jätekul att hälsa på,
kram mamma