tisdag 13 april 2010

Lärarinnan i Villette

I helgen lyssnade jag till Lärarinnan i Villette /2008 skriven av Ingrid Hedström. Inläsare här var Marie Richardson. Så här efteråt är jag lite sur på mig själv att jag inte hade en anteckningsbok vid sidan om, där jag kunde antecknat alla namn och platser. För mig som inte är holländsktalande eller fransktalande gled namnen samman och var svåra att hålla isär. Recensenten i Expressen har räknat till 33 personer i denna första del. Alla dessa kommer förstås inte finnas med i den andra delen Flickorna i Villette / 2009 men säkert många av dem.
Ulrika Knutsson skriver en bra, rolig och utförlig recension i DN, jag håller med henne i allt.
Vi befinner oss i Belgien. En 60-årig lärarinna blir påkörd av en bilist, mördad. Lärarinnan bär på kunskaper om ett massmord som skedde så sent som på 60-talet i staden Villette. Martine Poirit, undersökningsdomare får ta hand om fallet. Martines man Thomas är historiker och forskare. När man ska bygga ett nytt affärscentrum hittar man en massgrav från medeltiden, denna utredning ligger på Thomas bord. Martines och Thomas undersökningar visar sig ha samband med varandra.
Det jag tycker är nytt och spännande med Ingrid Hedströms debutbok är det historiska perspektivet Hon visar att pengar, makt och politisk position går före både moral och etik. Allt går att dölja om man äger makten. Visserligen inte någon nyhet, men hon får verkligen ihop intrigen och det politiska falskspelet snyggt!
Snart men inte än ska jag absolut läsa både den andra och tredje delen i serien.


2 kommentarer:

Den luttrade bibliotekarien sa...

Här händer det saker med designen på bloggen, snyggt!

Anonym sa...

Hej och tack. Men jag undrar var hon har tagit vägen som bör skriva här?
Signe