måndag 22 december 2008

Julböcker till några av våra politiker

I Nynäshamn har vi som i många andra kommuner två kommunalråd. Ilija Batljan representerar socialdemokraterna och Leif Stenquist folkpartiet. Dessa båda herrar är sällsynta besökare på biblioteket men vi skulle gärna se dem här. Ilija är ju relativt välkänd, syns och hörs både här och där. Han tar också gärna snabba beslut och ibland kan man tycka utan att ha sina partikamrater bakom sig. Han är förtjust i teater, inget fel i det, men jag kan tycka att bokens kraft är överlägsen teater. Därför ger jag honom Drottningen vänder blad skriven av Alan Bennett, men bara så här genom bloggen, inte på riktigt, men kom gärna in och låna! Till Leif Stenquist som vurmar för litteraturen och biblioteken ger jag Taxfree skriven av en arbetarförfattare, observera nu levande, David Ericsson. Han skriver om hur det är att arbeta som långtradarchaufför. Leif är annars mycket förtjust i Moa Martinsson och Ivar Lo-Johansson, inget fel i det heller.

Till Maria Strömkvist och hennes politikerkollegor i Kultur- och fritidsnämnden ger jag barnboken När kommer bussen skriven av Ryoji Arai och Nattens bibliotek av Alberto Manguel. I boken Nattens bibliotek börjar böckerna leva sitt eget liv nattetid. Böckernas huvudpersoner börjar tala med varandra och spännande dialoger uppstår. Detta borde kunna inspirera nämndens medlemmar till djupa samtal.

Inför 2010 hoppas vi nämligen att vi ska kunna investera i en liten bokbuss, och till detta behövs mobilisering på alla fronter. Vi skulle också behöva utöka med två ytterligare bibliotekarier. Men dessa önskemål är ju bara småpotatis i kommunens totala budget.
Med detta önskar jag Nynäshamns politikerkår en God Jul och ett Gott Nytt År!

3 kommentarer:

Helena sa...

Fina boktips, vare sig man är politiker eller ej. Men visst skulle det vara trevligt om man såg fler politiker bland bokhyllorna. Ha en riktigt fin jul Signe!

Anonym sa...

Önskar dig Helena en vintig och skön helg!
Signe

Den luttrade bibliotekarien sa...

Ha nu en skön och avkopplande helg med lagom mycket mat, godis och TV-tittande. God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!