onsdag 6 maj 2009

Hermans sommar

Nu har jag stuckit ut näsan igen. Jag har erbjudit mig att på våra rektorskonferenser ha bokpresentationer. Den bok jag valt som förstabok är bilderboken Hermans sommar /2008 skapad av norrmannen Stian Hole. Jag fick förstås hjälp att välja, Johanna föreslog denna då jag bad om tips. Vad tusan kan trettio rektorer ha för intresse av att jag presenterar en bilderbok. Men jag tänker så här att de som är ytterst ansvariga för skolornas elever bör känna till vilken fantastisk rikedom en bilderbok äger. Inte bara de rektorer som ansvarar för de yngre barnen utan även rektorerna för gymnasiet. Det gör de säkert redan men det kan aldrig vara fel att bli påmind. Lärarna behöver få stöd från ledningen, veta att det är ok att lägga bort läroböckerna, att vilja använda bilderboken, barnboken, ungdomsboken i undervisningen och då inte bara för en stunds avkoppling. Alla lärare, vad de än undervisar i för ämne måste förstå att de alla är språklärare, att det ingår i uppdraget att vara lärare. Hur många samtal med bilderboken som utgångspunkt kan inte öppnas i de mest udda sammanhang.
Denna bok är ett konstverk. Ett uppslag skulle kunna fylla en hel dag med samtal kring filosofi, matematik, symboler, religion, biologi, konstruktion, färg, form med mera, med mera. Med andra ord en bok för alla åldrar.
Denna bilderbok skulle kunna räcka som underlag för tjugo dagars undervisning.
Sexårige Herman funderar över livet och döden. Han funderar över rädslor. Han bearbetar sin egen, den att han ska börja skolan dagen därpå, i förhållande till de vuxnas justnurädslor.
Efter fredag vet jag om detta var en bra idé.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar dina idéer. Alldeles rätt tänkt. Jag tror rektorerna mår bra av att göra bekantskap med "Hermans sommar". Ingegerd

Anonym sa...

Tack kompis, precis vad jag behöver inför morgondagen, någons stöd och speciellt ditt!
Signe

Anonym sa...

Hejsan! såg din länk på tjejernas australienblogg och kom på att här hos dig hänger jag allt för sällan!
hoppas allt är gott, snart är det sommar då kan vi väl ha grillpartaj! Hälsa tanterna nästa onsdag
Kram Anna vW
ps. cool bilderbok! ds

Anonym sa...

Hej Anna, det är klart att vi ska ha grillparty! Helst inte på min balkong dock, men i er trädgård. Visst ska jag hälsa tanterna på onsdag och det är klart att du ska hänga på min sida!
kram
Signe