fredag 5 juni 2009

Vi Läser nr2 2009

Jag hittar en mycket bra analys av boken Vägen skriven av Jonas Mosskin i senaste numret av tidskiften Vi Läser. Nu känns det som jag äntligen kan släppa den, att jag fått en förklaring. Sedan i december har Vägen av Cormac McCarthy varit med i många sammanhang och diskussioner. Vi är många som läst den och som har haft mycket olika tankar om syftet med att skriva en sådan dystopi. Jonas Mosskin skriver: "Är det här verkligen en civilisationskritik?"
Han avslutar sin artikel så här: "Det postapokalyptiska landskapet i Vägen har av många tolkats som civilisationskritik, men för mig är landskapet i romanen McCarthys eget själsliv. För mig är det en berättelse om den åldrade mannens sorg inför den annalkande döden. Den gamle kommer aldrig vara lika naiv och vital som i sin ungdoms dagar. Pappans trötta förhållningssätt till livet möter sonens glädje, en livskraft McCarthy snart kommer dö ifrån. Det om något kan få en pappa att gråta en skvätt."
Cormac McCarthy nu 75 år gammal har nyligen blivit pappa i sitt tredje äktenskap.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ska bli intressant att läsa den där artikeln, har precis börjat läsa Vägen och redan ibörjan så kommer mycket tankar upp. Har en känsla av att den här boken kommer följa med mig ett tag.

Anonym sa...

Hej Lena, den kommer säker att sätta giller i ditt huvud, precis som i mitt. Hoppas inte detta inlägg förtar din läsupplevelse.
Signe

Den luttrade bibliotekarien sa...

Jag har aldrig förstått varför man måste försöka analysera romaner och texter. Det blir bara ett gissande i alla fall, om och varför det ligger någon djupare mening bakom eftersom den enda som verkligen vet är författaren. Jag tycker det förtar lite av tjusningen, skulle själv aldrig läsa en analys av en roman jag tycker om. Jag kanske tar för lätt på innehållet i böcker, jag funderar aldrig vad författaren egentligen menar (och inte skriver ut) om det inte är något tvetydigt eller något som fullständigt kullkastar mina egna teorier ;-)

Anonym sa...

Jag måste erkänna att du Signe gav mig en helt annorlunda läsupplevelse efter jag läste ditt inlägg. Boken blev som bättre ( är ju fantastisk) efter att jag läste om att man kan se bokens som författarens själsliv. Så tack för att du skrev ditt inlägg.

Anonym sa...

Hej du luttrade, jag tycker inte alls som du. Jag älskar bra analyser, det förstärker min läsupplevelse. Recentioner brukar jag inte läsa i förväg furutom Btj´s korta innehållssynpunkter. Men efteråt tycker jag det kan var riktigt fördjupande, och själv kan jag inte påstå att jag är någon större analytiker.
Signe

Den luttrade bibliotekarien sa...

Det har ju visat sig att man har anylyserat vissa låttexter och kommit fram till...helt fel slutsats, låtskrivaren har faktiskt inte haft någon djupare mening alls, bara tänkt ut texten i duschen.
Hur som helst så nöjesläser jag bara nu för tiden, inga djupare anylser eller tankar där.

Anonym sa...

Hej igen, jag lustläser också för det mesta, men tycker att det är roligt att samtala och försöka hitta djup, jag använder ju författarnas texter för att utvecklas eller bar för stunden njuta. Det kan säkert vara så att saker och ting skrivs i duschen, men författaren lämnar faktiskt över till oss läsare att tolka det han/hon skrivit bäst vi vill. När väl texten är skriven skänker de den till oss läsare som gåva. Vi får lägga vilket djup vi vill i texten även om den från början inte enligt författaren hade någon substans. Det är ju det de ger oss, friheten att tolka. Och det tänker jag aldrig låta dom ta ifrån mig.
Signe
Signe