söndag 13 juni 2010

I vargars följe


Det har tagit mig ett antal veckor att läsa ut I vargars följe /2009 av Stef Penney. Det har kommit några andra böcker emellan. Stef Penney är bosatt i Skottland men skildrar Kanadas vildmark fantastiskt. Hon kanske har vuxit upp där, det är mer än vad jag känner till. Detta är hennes debut och det är bara att hoppas på fler böcker av henne med samma intressanta upplägg. Tiden är 1870-tal och nybyggarsamhällen växer upp som svampar ur marken. Pälsjägare och dess inhemska spårare är huvudpersonerna i denna spänningsroman. Man skulle kunna tro att Mrs Ross är den enda huvudpersonen, men alla personer som vi får följa i denna roman är sin egen huvudperson. Ett hett tips är, anteckna personerna och deras olika uppgifter, för de är många. Mrs Ross är en stark kvinna som beslutar sig för att följa en helt okänd man för att leta efter sin son Francies som försvann samma dag som Mr Jammet hittas mördad. Mrs Ross är helt övertygad, det kan inte vara hennes son som utfört detta hemska mord. Samtidigt som detta är en spännande berättelse så är det en historisk skildring av lite annorlunda slag än de traditionella nordamerikanska indianböcker jag är van att läsa.

2 kommentarer:

Den luttrade bibliotekarien sa...

Vad kul att du tyckte om "I vargars följe", jag tyckte den var fantastiskt bra. Spänning i annorlunda miljö.
Författarinnan gjorde all research på British Library i London och besökte aldrig Canada, svårt att tro eftersom miljön spelar så stor roll i boken.

Anonym sa...

Tack för den informationen. Ja miljön är helt avgörande för bokens autensitet. Hon har lyckats fantastiskt bra, "tror jag"!
Signe