söndag 11 januari 2009

Doften av grön papaya

Precis innan jul köpte vi in ett stort antal filmer till biblioteket, filmer jag själv inte tidigare sett men som när de kom fick stor uppmärksamhet. Den jag lånade hem till helgen blev, Doften av grön papaya /1993. Regissören Anh Hung Tran kommer ursprungligen från Vietnam, 12 år gammal 1975, flydde familjen till Frankrike. Hans första långfilm, Doften av grön papaya, tilldrar sig i Saigon. 1951 kommer den nioåriga Tan till en handelsfamilj som tjänsteflicka. Hon blir hos familjen i tio år. Då familjen inte har råd att ha henne kvar får hon börja arbeta hos en vän till familjen. Denne vän en man är pianist och tonsättare. Filmen är konstverk som rör sig sakta och stilla framåt, vi befinner oss filmen igen inomhus och följer Tans dagar och nya upptäckter. Hon kan stundtals försjunka i det vackra lilla livet hos en myra eller doften och formen hos en blomma. Det enda vi får uppleva av kriget som pågår är de flygplan som rör sig i luftrummet och i utkanten av det stilla vardagslivet. En vacker och mycket sevärd film.


5 kommentarer:

hermia sa...

Åh, den såg jag på Filmstudion i Falun för mer än 10 år sedan. Minns färgerna, doften och den unga kvinnans ögon. En vacker rofylld film.
Har du sett När solen står som högst?

boktrollet sa...

Jag har inte sett "Doften av grön papaya" sedan sommaren 1994, men jag minns fortfarande hur mycket jag älskade den filmen. Liksom Hermia minns jag färgerna. Och matlagningen. En njutning att se!

Anonym sa...

Hej Hermia, nej jag har inte sett den, men vill. Enligt Wikipedia, kan man se Doften av grön papaya som den första i en trilogi, 95 kom Cyklo och 2000 När solen står som högst. Nu måste jag se båda dom också. Tack för tipset.
boktrollet, ja en njutning för ögat och örat.
Signe

saga sa...

tack för kommentarer på vår blogg signe! jag har visat tobias din blogg och han är imponerad, speciellt av sitt musikintresse!
syns snart, puss och kram dotter

Anonym sa...

Hej Saga, jag är så stolt över dig. Allt du klarar av och genomför!
kram mamma Signe