måndag 5 januari 2009

Svarta lögner, rött blod

GOTT NYTT 2009!

Hej alla, det var ett tag sedan sist, jag har legat i influensa och inte hunnit läsa nästan något, tyvärr, men nu är jag på banan igen. Jag har trots det kunnat träffa vänner, barn och barnbarn. Dock ingen nyårsfest då jag skulle träffat syster yster och svåger, men så kan det ju bli ibland. Nu har jag lustläst Kjell Eriksson, han är ju en av mina favoriter, och jag blev definitivt inte besviken på hans nyutkomna kriminalroman Svarta lögner, rött blod / 2008. Han beskriver hur det verkligen är bakom kulisserna på en krimavdelning, här Uppsala. Hur slitsamt och känslofullt det är att möta det våld och den ondska som dagligen omger oss och dem som ska utreda och handha detta. För ungefär ett år sedan hade vi den stora äran att träffa Kjell Eriksson under en kväll på biblioteket, då berättade han att han under hösten brukade åka utomlands under en månad för att "reka" på plats. Han berättade då att han skulle till Brasilien. En del av det som händer i boken tilldrar sig som man kan förstå i Brasilien. En av huvudpersonerna är journalist och skriver artiklar för svenska tidningar om människor som lever i extrem utanförskap och som hemlösa. Ann Lindell som är den kvinnliga huvudpersonen/kriminalpolisen och som vi också kan följa i hans kriminalromaner, nu till antalet nio, har ett intensivt förhållande till journalisten Anders Brant under ett par veckor. Plötsligt reser han bort och han blir i sin frånvaro misstänkt till ett mord som händer i Uppsala precis innan han ger sig av. Ann genomgår en förtvivlad tid då hon inte förstår eller vet om Anders Brant är inblandad eller varför han gett sig iväg. Hon behöver inte direkt delta i den utredningen då hon själv har påbörjat en annan. Hon har under de år som gått sedan Kjell Erikssons första bok utkom 1999 haft få kärleksförhållanden. Hon har fått en son Erik som nu börjat i förskolan. Jag tycker att denna bok är en av de bästa av Kjell då han lyckas hålla ihop historien och gör det trovärdigt, både det som händer här i Sverige och det som skildras i Brasilien. Han är också poetisk som vanligt och tonen och innehållet är seriöst, om man så vill politiskt! Kjell Eriksson tar parti!
Har du inte läst någon av hans böcker så gör det, jag rekommenderar hans kriminalromaner varmt!

6 kommentarer:

Lena sa...

Vad skönt att höra att du mår bättre, inget roligt att vara sjuk. Hade tur och hade bara lite vinterkräksjuka över nyårsafton, men blev lite friskare tills kvällen.
Jag önskar dig ett gott nytt år.

Helena sa...

Hej Signe! Vad bra att du är kry igen.

Anonym sa...

Hej både Lena och Helena, gott nytt år till er också, imorgon tillbaks till jobbet frisk och kry som sagt. Ha det bra!
Signe

Mammatilltre sa...

Jaa...visst är det skönt att njuta av osjuklighet!
Har målat Julias rum i helgen. Blir fint. Men det innebär att jag inte hinner läsa Kjell Eriksson - den du precis läst - 7-dagagarslån...har överskridit de dagarna för länge sen... Hoppas Staffan kan fixa...och att jag kan ägna mig åt att läsa..nu.

Hermia sa...

Jag instämmer med de andra - skönt att du är frisk igen! Den verkar grym i år, influensan.
Gott nytt läsår!

Anonym sa...

Hej mamma till tre, funderar på att flytta igen, älskar ju att göra det. Nu till en riktigt risig tre och då blir det måla. Kanske du kan komma och hjälpa mig lite???
Signe
Staffan fixar säkert din försening, hos oss är inte längre någon kö på Kjell, konstigt nog
Hermia,
det samma till dig, såg att er bock brunnit upp men det är vällan som det ska med det. Kul att du börjat läsa noveller, det har jag också, har alltid tyckt precis som du att de inte hinner med varken början eller slut, men jag får ge mig, böja och buga för novellister.
Signe