tisdag 10 februari 2009

Adams revben

Vi fick boken Adams revben /2009 till biblioteket i förra veckan. Den är skriven av Nuruddin Farah. Detta är Nuruddin Farahs debut och den kom ut i original 1970. På svenska har tidigare utkommit Kartor /1987, Gåvor /1990, Hemligheter /2000 och Länkar /2006. Ingrid Elam skriver i DN den 2 december 2008: "Adams revben kan inte mäta sig med hans mogna verk, men den är ett starkt bidrag till den moderna afrikanska litteraturen som betraktar världen inifrån det egna landet och samtidigt ser det egna landet utifrån." Nu blir jag nyfiken, det visar sig att vi har hans andra böcker och jag vill förstås läsa fler skrivna av honom och väljer Länkar.
Jag läste Adams revben i helgen och fascinerades Nuruddins mjuka och lite ordfattiga språk lika ordfattigt som den unga kvinnan Eblas språk och livsvisdom är. Tiden är tidigt 60-tal och berättelsen tar sin början i en nomadby, för tillfället belägen i närheten av staden Mogadishu i Somalia. Ebla väljer att fly då hennes farfar beslutat att gifta bort henne med en mycket gammal man. Hon känner inte till världen och vet inte vad som kommer att möta henne i staden eller i livet. Det hon vet är att hon måste få göra egna val. Det visar sig inte vara så lätt då alla beslut tas av män, stora som små, om männen så är nära släkt eller inte. Det enda Ebla äger är sina tankar.
Ingrid Elam fortsätter: "Det kan tyckas anmärkningsvärt att en ung somalisk man debuterade för fyrtio år sedan med en feministisk roman som är starkt kritisk inte bara mot könsstympning utan mot hela det patriarkala system som behandlar kvinnor som boskap."

Inga kommentarer: