tisdag 28 oktober 2008

Bibliotekskatten Dewey

Jag har läst boken Bibliotekskatten Dewey med undertitel, En småstadskatt som älskades av hela världen /2008 skriven av Vicki Myron. Vicki Myron är bibliotekarien som den 18 januari 1988 tömmer boklådan som står vid bibliotekets bokinkast. Det var kallt denna måndagsmorgon ca 10 minusgrader och extra kallt i boklådan av plåt.
"Jag vet att det där med att smälta är en kliché, men jag tror att det var det som faktiskt hände mig i det ögonblicket: jag blev helt lealös. Jag är normalt ingen smetigt sentimental människa. Jag är en ensamstående mor och jag är en bondjänta, som tagit sig fram här i livet, även när det har varit hårda bud, men det här var så ...oväntat. Jag lyfte upp kattungen ur lådan. Den försvann nästan i min händer. Vi kom senare underfund med att den var åtta veckor gammal, men den såg inte ut att vara mer än åtta dagar, om ens det. Den var så mager att jag kunde se vartenda revben. Jag kände hur hjärtat på den bankade och hur lungorna pumpade."
Vi befinner oss i delstaten Iowa, mitt i USA, i staden Spencer. Området är också kallat Amerikas brödkorg. Det här är inte bara en berättelse om Dewey utan också om ett samhälles utveckling, ett bibliotekets utveckling och inte minst handlar boken omVickis eget liv.
Tänk att få ha en katt på ett bibliotek, det skulle vara en omöjlighet i Sverige.
Men bara tänk tanken... En liten katt som hoppar omkring bland hyllorna, hälsar på besökarna, åker med bokvagnen runt hyllorna, busar med barnen eller lägger sig i någon besökares knä för att bli kelad med och vila lite. Bara tänk....
Om du ska läsa den här boken?
Självklart ska du läsa den, om du inte gillar katter så kommer du garanterat att göra det efter att ha läst om Dewey!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om det verkligen kunde hända, att det fanns bibliotekskatter, då skulle det vara ännu roligare att besöka biblioteken. Då skulle jag nog vara där varje dag. Den där boken måste jag läsa.

Anonym sa...

Ja, gör det! Den är slutsåld överallt men kolla på biblioteket!
Signe

Helena sa...

Tydligen är det ju vanligt med bibliotekskatter i USA. Som du säger är nog detta en omöjlighet i Sverige. Tänk vilka upprörda insändare som skulle skrivas om allergier och jag vet inte vad. Men nog skulle det vara trevligt med en bibliotekskatt. Vi kanske kan ha en i smyg, en liten en som inte syns så mycket. Visst var det en fin bok?

Anonym sa...

Hej Helena, jo är man kattälskare så är man.
Signe

Sebastian sa...

Hej. Googlade lite för jag ville se vad andra tyckte om denna bok, som jag just läste ut idag, och ramlade in på din lilla blogg. =)

För det första så vill jag instämma i "kören" och påpeka att denna boken är helt underbar. Känslosam som man är så hade jag vissa problem att läsa dom sista kapitlen, då mina ögon va tårfyllda.

För det andra så tänkte jag bara "sprida ryktet" om att det kommer en film om Dewey 2011, enligt www.imdb.com. =) Meryl Streep ska tydligen spela Vicki.

Tack för mej.
//Mvh Sebastian