torsdag 30 oktober 2008

Five leaves left

Jag gjorde ett fynd igår när jag botaniserade bland bibliotekets skivor. Five leaves left /1970 av Nick Drake. Jag borde känt till honom! Jag var på tjejmiddag igår och som tur var kände inte min väninnor heller till honom. Det här är en lugn harmonisk och underbar skiva. Nick Drake föddes 1948 och blev tyvärr endast 26 år gammal, troligen dog han av en överdos av antidepressiva mediciner. Han föddes på Burma. 1952 flyttade familjen tillbaks till England, till den lilla byn Tanworth-in-Arden. Nick lärde sig spela en hel packe drös med instrument, men han blev en virtuos på gitarr. Han har enligt Wikipedia varit förebild för många artister.

5 kommentarer:

Kulturens Wektare sa...

Upptäckt av Joe Boyd och samarbetande nära medlemmarna i Fairport Convention. Inte minst rekommenderas samlingsskivan "Way To Blue". Dessvärre avtog skaparkraften samtidigt som scen- och inspelningsaversionen tilltog i fasansfull takt efter "Five Leaves Left". Detta förmodligen beroende på ett accelererande haschmissbruk.Men samlingskivan är en liten skimrande juvel med många säregna och vackra sånger. Förutom denna rekommenderas den luftigt instrumeneterade "Bryter Layter"

Anonym sa...

Vet du jag tänkte, är det någon som känner till något om Nick Drake så är det du! Tack för kommentar och låttips.
Signe

Anonym sa...

Vad roligt att höra att du upptäckt kära Nick Drake, visst är han fantastisk, har alla hans skivor han hann göra innan han tog livet av sig. Jag blir lycklig av hans skivor, precis som min man blir av Elliot Smith, även han en som man bara måste lyssna på. Även denna man tog livet av sig. Nick Drake har något lite över det vanliga över sig, inget riktigt liknar honom tycker jag.

Hermia sa...

Just den där skivan lyssnar jag på just nu. Perfekt höstmusik. En medstudent i Borås hade den och fick mig att köpa den, för kanske 8 år sen. Finfint.

Anonym sa...

Hej hermia och Lena, det är ju inte klokt vilka sammanträffanden.
Önskar er en skön helg.
Signe