måndag 20 oktober 2008

Konsten att gråta i kör

Jag har gjort slut med Filmkedjan i Nynäshamn. Efter att Per sålde butiken i slutet av sommaren har filmutbudet minimerats. Inga spännande filmer mer, endast de som garanterat hyrs av var och varannan. Nu provar jag Love film, där finns åtminstone ett något större utbud. Två filmer fick jag till helgen varav en som var/är riktigt bra. Konsten att gråta i kör /2008. Detta är den danske regisören Peter Schönau Fogs debut. Filmen bygger på en självbiografisk roman av författaren Erling Jepsen och boken är inte översatt till svenska och det kan vara en av anledningarna att vi inte har den på biblioteket.Den här filmen är verkligen sevärd. Historien tilldrar sig på en jylländska landsbygden någon gång på 60-talet. Genom elvaårige Allans ögon får vi insyn i familjen där pappan regerar. Han styr alla med sin gråt. När han inte får som han vill gråter han och alla måste trösta. Först frun, sedan storebror, sedan storasyster och till slut Allan själv. Det handlar om att trösta genom att krypa ner under filten hos honom i vardagsrumssoffan. Grov incest genom makt. Inget ovanligt ämne men här blir det unikt då Allan har en sådan blick och kylslagen inställning till det som händer familjen. Det blir snudd på komiskt. Allan växer och börjar förstå då storasyster hamnar på psyket och pappa i fängelse, Allans slutord är "Jag tror att han till sist insåg livets allvar, inte bara en gång utan flera gånger."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser att du läser om Dewey, bibliotekskatten! Undrar vad du tycker.Har hört talas om den. Har beställt den från Sthlms bibliotek men kön är lång. Väntar otåligt! Köper den kanske istället.
Kram Ingegerd

Anonym sa...

Jag har läst halva nu, gillar den verkligen. Tänk att en kall vinterdag hitta en åtta veckor gammal kall och frusen kattunge i bokinkastet. Boken ger också en bild av ett litet samhälle i USA. Det är inget litterärt mästerverk men man blir bara så glad över att en bibliotekskatt kan göra så många glada! Ja, varför inte köpa?
Signe