måndag 27 oktober 2008

Och var hör du hemma?

Nu får jag skärpa till mig kära läsare. En hel vecka har gått sedan jag skrev något nytt. Två böcker har jag läst sedan dess Och var hör du hemma? / 2007 av Anne Tyler och boken om bibliotekskatten Dewey. (Återkommer till Dewey.)
Året är 1997, två familjer väntar på flygplatsen i Baltimore, väntar på att få hämta sina efterlängtade adoptiv döttrar från Korea. Donaldsons, den bullriga stora amerikanska familjen och den mindre tystlåtna familjen Yazdans. Yazdans består av Ziba gift med Sami och hans mor Maryam. Bitsy, mamman i familjen Donaldson är progressiv och vill omedelbart införliva Yazdans i sin stora familj. Hon initierar en årlig fest för att fira flickornas ankomstdag. Anne Tyler skildrar inte enbart de två flickornas olika uppväxtvillkor utan också kulturkrockar. Återigen en bok om rötter och ursprung. Vad gör oss benägna att införlivas i en kultur och vad får oss att avstå?
Detta är bra, bra och återigen bra! Jag sträckläste denna bok vilket numera är rätt ovanligt. Jo, jag sträckläste boken om bibliotekskatten också.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker alltid det är intressant när man diskuterar detta med adoption och hur två kulturer alltid kommer att mötas vad man än egentligen gör. Att vi bär med oss vår kultur och att den är rätt stark i oss.

Anonym sa...

Hej igen, kul att höra från dig. Ja det är intressant med ursprung. Den allra bästa jag läst om just kulturkrockar är nog Ordbok för älskande, jag skrev om den i min gamla blogg som jag saknar den oerhört!
Signe

Den luttrade bibliotekarien sa...

Håller med mycket bra bok, har läst många av A. Tyler och ingen har varit dålig.