onsdag 7 januari 2009

hon älskade

Helena Henschen skriver återigen en fantastisk bok, hon älskade /2008. Helena Henschen har mycket att berätta, många starka och stora personligheter har hon i sin släkt som bör få sina historier nedtecknade. Här blir Helenas farmor Signe levande och synliggjord. Signe Thiel föddes 1885 och dog 1969, Signes far var Ernest Thiel, 1859-1947. Hans konstsamling övertogs av Svenska staten 1924 då han gick i konkurs, hans vackra bostad och konstsamling blev då konstmuseum, Thielska galleriet. Signe var gift två gånger och fick under dessa äktenskap sex barn. Anders mellansonen var Helenas pappa. För fyra år sedan kom Helenas debutbok I skuggan av ett brott, som jag inte kunde låta bli att rekommendera vid varje tillfälle jag hade. Jag vill inte jämföra dessa två böcker alls då båda är fantastiska. Helena Henschens språk och tilltal är mjukt och poetiskt, hon smyger in som en skugga även i denna bok om Signe. Det Signe inte berättar i sin dagbok letar sig Helena fram till utan att stjäla Signes egna ord eller upplevelser. Signe var en kvinna som deltog inte bara som följeslagare till Ellen Key, hon tog del i allt det som hände före, under och efter första världskriget. Berlin blev och var hennes kulturella livsådra. Under andra världskriget är hon mer sparsam med sina uppgifter, både i brev och dagbok, troligen för att inte bli utesluten eller för att inte ha möjlighet att genomföra de uppdrag hon faktiskt åtog sig. Hon tog emot ett stort antal flyktingar i sitt hem och hjälpte dem vidare till frihet. Hon var under många år ordförande i Fredrika-Bremer-förbundet och innan hon skilde sig för andra gången arbetade hon som medlare vid skilsmässor. Den uppgiften fråntogs henne då man som medlare var tvungen att vara gift. Sin stora kärlek fann hon i Oskar Vogt, hjärnforskare och skapare, tillsammans med sin fru, av det forskningsinstitut som under kriget förlorades/konfiskerades av nazisterna. Där tilldrog sig under kriget en helt annan forskning.
Ja, jag blir rörd av denna berättelse, tagen och informerad. Mycket av det jag sedan tidigare känt till får här en mänsklig röst, Signes.
Denna bok rekommenderas av hela mitt hjärta!

6 kommentarer:

Hermia Says sa...

Hon älskade släpade jag hem tillsammans med ett gäng andra böcker idag. Inte så taktiskt med tanke på att vi strax flyttar och lägenheten är full med lådor (dumt öka volymen). Blev nyfiken på boken egentligen mest efter att ha läst Ulf Lindes biografi och det han berättar om Thiel och galleriet. Och så var ju Henschens förra riktigt bra. Vilka släktöden att botanisera i...
Boktimmen kallar vi förresten vår version av Bok & Baguette (min bibblas kafé har mycket gott men inga baguetter...). Jag är först ut och håller på att välja läsning. Det blir nog två kortare noveller. Roligt också just att programmet dragit in mig i novelläsandet!
Så där nu fick du nog en kommentar som är längre än ditt inlägg ;-)

Anonym sa...

Thielska galleriet är nästan som mitt andra hem. Jag älskar att vara där.
Förutom av konsten fascineras jag av alla historier runt familjerna Thiel/Bonnier/Ramel m fl.(Och f d intendenten Ulf Linde har betytt mycket för svenskt konstliv - missa inte hans böcker, Signe!)
Att läsa Helena Henschens HON ÄLSKADE var en njutning!
Det som kanske fascinerade mig allra mest i boken var berättelsen om Signes och hennes kvinnliga vänners intensiva fredsarbete under krigsåren.Men också om det som stod mellan raderna om Helena Henschens pappa ....
Lena K E

Anonym sa...

Hermia och LKE, jag ska verkligen inte glömma Ulf Linde, vi fick nyss boken Från kart till fallfrukt, dessutom har han ju skrivit ett antal biografier om några av våra stora konstnärer. Lycka till med ditt läsande Hermia , Boktimmen, vi kör vidare med bok och baguette, har lagt det på måndagar istället och nu varje vecka, vi hade mycket dålig uppslutning förra terminen men med mycket uppmuntran fortsätter jag en termin till.
L. så roligt att höra ifrån dig igen, det var så länge sedan, jag vet att du blev arg på mig för att jag inte är någon fantast av S.L. men jag är lite egensinnig! Jag fascineras ocskå av den historiska tiden 1900 och framåt, alla dessa unika frihetsivrande kvinnor.
Signe

Anonym sa...

Å, "Signe!
Inte behöver du älska Selma Lagerlöfs romaner. Men jag kan ändå inte låta bli att komma med ett lästips.
Birgitta Holms bok om Selma Lagerlöf var för mig en underbar ögonöppnare till författarens hela romanvärld. (Raka motsatsen alltså till det filmspeltakel som visades i juletid i SvT.)
Hoppas vi ses i något roligt sammanhang under 2009.
GOTT NYTT ÅR kära "Signe"!
önskar
Lena K E

Anonym sa...

jag ska låna denna på kalmars bibliotek imorgon. om dom har den förståss :) puss och kram saga
ps. jag har också en blogg nu, check it out!!!
http://challesagadownunder.blogg.se/index.html

Anonym sa...

Hej Lena K E, jag tar ditt tips på allvar och ska låna den, jag tycker om biografier så det kan bli mycket intressant. Jag hoppas också att vi ses snart. Varma hälsningar Signe.
ps
jag heter faktiskt Signe även om det är mitt andranamn jag ärv från min mormor
Saga, det ska bli jätteroligt att få följa er utbildningstid i Australien, speciellt i bloggformat!
Med hundra procnts säkerhet har Kalmar bibliotek boken, men troligen är det lååång kö.
Mamma Signe