onsdag 25 mars 2009

Kameleontens skugga

I min torsdagsbokcirkel har vi nu läst Kameleontens skugga av Minette Walters /2008. Jag har följt Minette Walters sedan hennes fösta bok kom ut på svenska. Mina favoriter är nog Blomsterkronan och Skulptrisen. Ser att Blomsterkronan finns med på den DVD-collection vi nyss köpt in. Måste ses!
I Kameleontens skugga ger sig Minette Walters in i en ung mans personlighetsförändring. Denna förändring sker efter en faslig olycka han är med om under Irakkriget hösten 2006. En engelsk konvoj är på väg mellan Basra och Bagdad. Charles Acland och två kamrater kör pansarvagnen som ska leda konvojen mot Bagdad. Den beskjuts och sprängs. Hans två kamrater dör, Charles överlever men får minnesluckor och oreparabla ansiktskador. Efter två månaders rehabilitering väljer Charles att återvända till London. Han är aggressiv, får kraftiga migränattacker, han väljer en total isolering från allt tidigare liv. Tre mord sker under en kort period på homosexuella män, Charles själv vet inte om det är han som är mördaren.
Minette Walters skriver en spännande thriller, men jag saknar något. Jag tycker inte att hon lyckas med att skildra den kraftiga personlighetsförändring som han genomgår. Jag tycker inte heller att hon tar upp det stora samhällsproblem som det faktiskt är för alla de familjer som drabbas, när en son/dotter eller make/maka ska ut i krig och återvänder totalt förändrade. Men Minette Walters är inte i första hand känd för sin samhällskritik.

2 kommentarer:

Den luttrade bibliotekarien sa...

Hej Signe!
Tänk så olika man kan tycka om författare/böcker. Jag tyckte att "Skulptrisen" var otroligt bra "Iskällan" nästan lika bra men efter "Blomsterkronan" slutade jag läsa Minette Walters, den var alldeles för för lång, kunde ha kortats ner med åtminstone 50 sidor i mitten.

Anonym sa...

Hej du luttrade, man skulle kanske kunna tycka att även denna bok kunde kortats ner något. Eller kanske engagerat sig mer i ungdomsprostitutionen och de hemlösas lott som trots allt har fått en litet utrymme här.
Signe