tisdag 14 juli 2009

En skön och solig tisdag

Ja så kom jag verkligen iväg till Landsort, denna vackra ö!.
Och här kommer nu ett avbrott för reklam:
"På ön Öja i Nynäshamns kommun, vid foten av Landsorts fyr – Sveriges äldsta – har varje sommar sedan början av 1990-talet visats skulpturutställningar, som en enig kritikerkår kallat "en närmast osannolik attraktion". Också i år, sommaren 2009, blir det en betydande konsthändelse här. Även i det nyöppnade galleriet finns mycket sevärt. "Galleri Öijan" öppnas och här visas bland annat några unika författarporträtt som Arne Jones gjorde av vänner som Lars Ahlin, Pär Lagerkvist, Ulf Linde och Karl Vennberg. Som professor på Konstakademien var Arne Jones kollega med Eric Grate. Under sina sista levnadsår skapade Eric av driv-ved och annat han i strandkanten hämtade ur havets gömmor små "Barbariska landskap". Kan det finnas bättre plats att få se och begrunda dessa mästerverk än på Öja – längst ut i havet? Två Nynäshamnskonstnärer av dignitet delar i år ansvaret: Sam Westerholm och Ole Drebold, den sistnämnde bor på Öja. Det blir garanterat en dag att minnas."Arthur Hultling som skapat och arrangerat dessa utställningar har nu skänkt denna utställningsverksamhet till Nynäshamns kommun. Ja du Ilja Batljan, inget kan göras gratis när saker ska drivas i kommunal regi. Jag behöver ca 300 000 kronor/år för att kunna genomföra det som Arthur gjort efter sin pensionering. Under femton år! En projektanställd under tre månader och avtalsenliga löner till dom som hjälper till med transporter, planering, tryckning av folder, arvoden till konstnärer mm, mm. Men ger du mig det så kan vi fortsätta driva denna fantastiska skulpturutställning på Landsort/Öja.

Sam Westerholm, har skulpterat denna "Munk". Vacker, tycker jag personligen!Ole Drebold, har skulpterat "Hand och droppe".
På Landsort kan man faktiskt också njuta av att befinna sig i den yttersta skärgården, vara nära havet! Fyren är en vacker kvarleva.God mat kan man njuta av på Saltboden, affär-restaurang-pub. Jag hade idag sällskap av Johanne Hildebrandt. Räkorna kom från Nynäshamns rökeri, jag fick dom stora, fina!Anne Stuxberg har en jättefin butik. Där finns bla hennes fantastiska fisktallrikar i keramik, men också mycket mer. Hon driver också vandrarhemmet, vilket lär hålla mycket hög standard. Måste prova det, eller hur Hans!
Vill du se fler fotografier från Landsort kan du se mina här.

5 kommentarer:

Mammatilltre sa...

Tack för allt fint från Landsort och Öja. Det river och sliter i mig av längtan när jag ser dina bilder...
Kram från C

Anonym sa...

Vi är vakna här och nu, hur gick det med drömhuset?
Signe

Mammatilltre sa...

Åh, det var för lågt i tak i kök och de två ursprungliga rummen nere. Och golvet gick inte att sänka så, nix pix det blev inget köp - annars var det så nära drömhuset man kan komma. Vi får leta vidare.
Kram, C

Anonym sa...

Hej, vi har mycket vackert här, men vi saknar Sörmlands vackra skärgård.Härliga bilder.
Kram S-y

Anonym sa...

Tack s-y, jo den här sidan av Sverige är rätt vacker den också! Kram
Signe