söndag 23 november 2008

Dödergök

Helgen har varit så full av upplevelser så jag vet inte var jag ska börja eller sluta. Jag har läst ut boken Dödergök / 2008 av Katarina Wennstam, jag har sett filmen Skådespelerskor /2008, jag har samtalat med Bengt Göransson fd kulturminister under en fantastisk middag hos vänner, jag har lyssnat till musiken tillika filmen Once, jag har arbetat under lördagen, jag har stickat, jag har lyssnat till en tredjedel av Bodil Malmstens uppläsning av sin bok Sista boken från Finistère /2008. Jag har handlat, och lagat middagar till Olle. Jag har försökt läsa boken Anna Svärd av Selma Lagerlöf ur vilken jag ska läsa ur på tisdag, "Bok och Baguette", observera försökt, men inte velat, varför har jag lovat något så dumt förstår jag inte. Jag har målat julkort till personalen och tittat på mitt favoritprogram Idol.
Du som bara legat och slumrat hela helgen kan nu få dåligt samvete!!!
Och nu ska jag avsluta söndagskvällen med att skriva ett omdöme om boken Dödergök. Det gör jag med glädje. Jag önskar att jag vore lika insiktsfull och kompetent som Katarina Wennstam, hon analyserar och ger en så klok bild av det samhälle vi lever i idag så jag tappar nästan andan. Jag tänker på min dotter Emi som nu utbildar sig till polis och undrar vad hon kommer att inkludera, att uppleva, om hon kommer att bli kall och okänslig av all ondska. Kanske kommer hon att bli mjukare och känslosammare av de kvinnoöden hon helt säkert kommer att konfronteras med. I Dödergök följer vi Maria Allende, hennes man Tobias och deras dotter. Dom letar efter ett hus i utkanten av Stockholm, hittar ett som av mäklaren beskrivs som ett scoop, men det han inte berättar är att en kvinna brutalt mördats och misshandlats här, i just detta hus och att säljaren är polis och sitter inne för mord. Samtidigt utreder åklagaren Madeleine Edwards ett hedersmord på en ung man som man först tror tagit sitt eget liv. Dessa två brott sammanfaller inte, vilket jag från början undrade och tvivlade på, kan dessa brott höra ihop? Det gör dom inte heller men båda handlar om brott mot oskyldiga kvinnor. Mordet på kvinnan i huset har anknytning till Madeleine och hennes tidigare domslut av den morddömda polisen. I boken finns också kärlek, ny kärlek som spirar men också frågan om gammal kärlek kan hålla utan input, eller kan livfull kärlek leva utan självförtroende? Lätt kan det vara att hitta ny kärlek när partnern tappar fotfästet, föder barn, blir hemma och kickad från tidigare jobb. En kort presentation av en innehållsrik bok.
Detta är en samhällsanalys som kan bli historisk!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som du har haft en riktigt bra helg, en sådan där som man minns och som sticker ut. Så vad tyckte du om filmen Once, själv blev jag faktiskt besviken när jag såg den. Den var inte så bra som jag hade förväntat mig att den skulle vara. Vad starkt av din dotter att vilja bli polis, jag har också tänkt på det där hur människor förändras när man möter ondska och misär mer dagligen.

Mamma till tre sa...

Signe min vän...vad gott det är med helger som är fulla av allt möjligt!!! Och du är välkommen närhelst!
Kram

Anonym sa...

Lena, jo det är skönt med helger fulla med aktiviteter men jag älskar också dom där all tid går till att slappa och kura. Filmen Once tyckte jag var riktigt bra, ett ovanligt trevande vänskapsförhållande. Oväntade vändningar och inte minst musiken som jag älskar. Tänker skriva mer om den när vi väl får den till biblioteket. Det har tagit alldelses för lång tid, ibland blir jag så trött på företaget Btj, vi handlar mindre och mindre därifrån då deras service idag inte fyller våra och låntagarnas krav.
C. tack det känns fint att veta!
kram
Signe

Lillemor sa...

Det var länge sen jag var inne o läste på din blogg. Det är en av de mest intressanta bloggarna som jag har hittat, när jag kryssat runt på måfå bland blogspotarna. Katarina Wennstams bok låter mkt intressant; gillade f.ö. hennes bok Smuts. Kul att du delar med dig av det du läser o ser!
(Jag har en blygsam bokblogg på min domän http://booksetc.lillemor.net
förutom bloggen på blogspot.)

Anonym sa...

Lillemor, tackar, tackar, det värmer med beröm!
Signe