tisdag 11 november 2008

Flickorna från Riyadh

Bokcirkeln läser Flickorna från Riyadh /2007 av Rajaa Alsanea. Det kommer verkligen att bli spännande att prata om den på torsdag. Detta är återigen en bok som sexuell frigörelse och jag kan inte låta bli att dra likheter till de två filmerna Sex and the city och Caramel där det också handlar om fyra kvinnor. Den här boken känns hundra gånger viktigare än någon av filmerna. Detta är Rajaa Alsaneas debutbok och vi får följa fyra flickors öden under ett år. Hur de söker kärlek, frihet och utbildning. Att de unga kvinnorna tillhör det övre skiktet i samhället har inte så stor betydelse då författarinnan talar för alla kvinnor i Saudarabien. Saudarabien ar det land där de muslimska religionsreglerna följs. Flickor har absolut ingenting att säga till om och har inga som helst möjligheter att göra egna val. Rajaa bygger upp sin historia som om hon skickade ut ett massmail varje fredag efter morgonbönen. Hon berättar om sina vänners kärlekskval, utbildningar och samvetsförebråelser men också om hur det går att ta sig förbi regelverket. Mailskriverskan får vansinnigt många svar vilkas innehåll kan var både skeptiska och hatiska. Den svenska pocketutgåvan har i slutet av boken en intervju med författarinnan. Hon bor nu i Chicago där hon går en specialistutbildning, hon är utbildad tandläkare och 26 år gammal.
"Romanen var skriven av en saudier, en kvinna, och piskade upp en hätsk debatt i hela arabvärlden.
- När jag började få dödshot och hörde vad folk sade om mig och min familj, fick jag bli mycket försiktigare. Jag utger mig inte för att vara talesperson för alla kvinnor. Jag talar bara för de som vill ha fler rättigheter i samhället. Det kanske är svårt för en västerländsk kvinna att förstå detta, men alla kvinnor i Saudarabien vill inte ha fler rättigheter."
Detta är en mycket läsvärd bok. Rekommenderas!

4 kommentarer:

Lena sa...

Jag tycker att den här boken var riktigt bra, för den belyser en värld som jag inte tror vi vet som mycket om och som är oerhört fascinerande tycker jag. Det har kommit en hel del böcker som belyser kvinnans plats i muslimskt samhälle. Jag tyckte boken var riktigt sorglig ibland, att val som vi gör här i västvärlden kan få så stora konsekvenser i ett muslimskt land. Och ändå så tror jag inte att det har med religionen att göra, utan ett sätt att tänka som genomsyrar alla religioner innan kvinnan bestämmer sig för att säga ifrån.

Anonym sa...

Bra kommentar. Tack!
Signe

Saga sa...

hmm, verkar intressant. jag får nog införskaffa denna bok! läste klanerna i paulos verdes som du rekomenderade, den var ganska bra tyckte jag, men lite för mycket riktad till yngre barn eller? ha det bra, kram!

Anonym sa...

Hej Saga, bara ganska bra? Det är nog en av de böcker som ligger på min top tio lista. Nej jag skulle inte rekommendera den till yngre läsare då familjedramat går så djupt. Det kan vara svårt för yngre läsare att förstå att det är de vuxnas fel att syskonen har en sådan traumatisk uppväxt. Eller nej, kanske inte, tänker att Olle skulle nog förstå.
Kram Signe